Guiding issues

CCD cameras (CMOS/CCD), DSLRs, telescope mounts, focusers, autoguiders, domes, Roll off roofs, etc..
Post Reply
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Wed Nov 07, 2018 9:55 am

Hi ,

I bought PRISM several months ago and I was not able to run a full automated process to capture some pictures with PRSIM.

The issue I can't handle with is the guiding. PRISM is not able to calibrate the guiding. PHD2 has no problem with it.

Any suggestions?

The mount is an EQ8 via EQMOD, the guiding cam an ATIK GPGuider.

Kind regards Stefan.
Hamza Touhami
Site Admin
Posts: 564
Joined: Sat May 20, 2017 6:05 pm
Location: Phoenix,AZ
Contact:

Thu Nov 08, 2018 10:58 am

Hello Stefan

I had the same mount for months and guided with zero issues. Can you please try and calibrate the mount and share some screenshots with us? Pictures and videos are always better for troubleshooting
Hamza Touhami | Site Administrator
Hyperion-Astronomy.com
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Fri Nov 16, 2018 9:44 am

Hello Hamza,

the guiding calibration issue is solved, but the automatic process is not able to start.


I've attached the logfile.


Kind regards Stefan
Attachments
Obsauto__UTC_2018-11-15__20h26m57s.txt
(8.36 KiB) Downloaded 115 times
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Fri Nov 16, 2018 9:54 am

And here the log from today….
Attachments
Obsauto__UTC_2018-11-16__16h40m12s.txt
(10.32 KiB) Downloaded 129 times
Cyril Cavadore
Site Admin
Posts: 74
Joined: Sat May 20, 2017 6:15 pm

Sun Nov 18, 2018 5:03 pm

In order to reply to your post, and be efficient and sharp, we need to know:

- Prism version
- Windows version
- In case of a “bug, the description that lead to the error, the list of action and this must be repeatable.
- All hardware list connected to the PC (telescope controller, focuser, filter wheel) if this is an hardware related issue.
- PRISM log file, see here how to enable it:
https://www.youtube.com/watch?v=HRXz3Ux5OMY
- Readable screen copies, beware of low-resolution screen copies that cannot be read. Please use this tool.

https://picpick.app/en/
Even better, use video capture tool like : https://www.nchsoftware.com/capture/index.html

Please no screenshots with a smartphone, this is very difficult to read.

The more we have information, the more we can reproduce the issue and solve it. Using telegraphic writing style cannot help us.
Do not put big files in this forum, you will not be allowed to do so. You can share big files with a lot of free services, like:
- dropbow, Wetransfert, onedrive.
Rgds,
Cyril Cavadore
Principal Prism Author,
Alcor-System
www.alcor-system.com
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Wed Nov 21, 2018 8:39 am

Hi Cyril,

thank you for your reply. I think I have to adapt some Parameters in the automatic observation.

I will have a look to the YouTube videos .



Kind regards

Stefan
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Fri Nov 23, 2018 2:16 pm

Hi Cyril,

after starting a new try I have taken a video. Everything was running but the focus does not worked as expected. You can see it in the video at min 4:20. The focuser is running to zero, I don't know why.

Video : https://youtu.be/HjrIWpvMT2A

Kind regards Stefan
Hamza Touhami
Site Admin
Posts: 564
Joined: Sat May 20, 2017 6:05 pm
Location: Phoenix,AZ
Contact:

Sat Nov 24, 2018 10:34 am

can you please show me the settings of your filterwheel? I need to see how they're setup please.
Hamza Touhami | Site Administrator
Hyperion-Astronomy.com
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Sat Dec 01, 2018 10:02 am

Hello Hamza,

I've attached two photos, one with the filterwheel setup an one with the log.
The red marked text, what about this? What causes this issue? After doing this
PRISM would not start automatic focus during the automated session.


Kind regards Stefan
Attachments
bandicam 2018-12-01 17-51-58-100.jpg
Inkedbandicam 2018-12-01 17-41-48-594_LI.jpg
Hamza Touhami
Site Admin
Posts: 564
Joined: Sat May 20, 2017 6:05 pm
Location: Phoenix,AZ
Contact:

Sat Dec 01, 2018 11:49 am

please enable the log file for the length on the this test, try and replicate exactly what you just showed us.

P.S: your guiding looks great :D
Hamza Touhami | Site Administrator
Hyperion-Astronomy.com
Hamza Touhami
Site Admin
Posts: 564
Joined: Sat May 20, 2017 6:05 pm
Location: Phoenix,AZ
Contact:

Sat Dec 01, 2018 11:51 am

please enable the log file for the length on the this test, try and replicate exactly what you just showed us.

P.S: your guiding looks great :D
Hamza Touhami | Site Administrator
Hyperion-Astronomy.com
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Sat Dec 01, 2018 1:31 pm

Hi Hamza,

I've attached the log file😉 and yes guiding is not the problem anymore.
Thanks for watching!

Kind regards Stefan
Attachments
Obsauto__UTC_2018-12-01__16h32m22s.txt
(28.44 KiB) Downloaded 120 times
Hamza Touhami
Site Admin
Posts: 564
Joined: Sat May 20, 2017 6:05 pm
Location: Phoenix,AZ
Contact:

Sat Dec 01, 2018 3:23 pm

I need the actual PRISM log that is present in C:\Users\XXX\Documents\Prism\LogFiles. Something important to note here: One needs to be careful about enabling the extent of logging, this will cause the file to ginormous.
Hamza Touhami | Site Administrator
Hyperion-Astronomy.com
sponka
Posts: 12
Joined: Tue Apr 17, 2018 11:33 pm

Tue Dec 04, 2018 9:43 am

Hello Hamza,

without any Log's the direct autofocus is not running. The problem is the plate solving. I was never able to plate solve an image with the internal engine, astronomy.net only. After platesolving the image with astronomy.net an sync the telescope I've tried to do direct autofocusing, with the result platesolve not possible due to pointing accuracy. That can't be.


Kind regards Stefan
Post Reply